12°C bezchmurnie

Whisky rodzaje i typy whisky

Whisky, Whisky rodzaje whisky - zdjęcie, fotografia

Whisky rodzaje i typy whisky
Czy każda whisky jest unikatowa czy też dwie marki o tym samym profilu możemy uznać za identyczne? To odwieczny dylemat koneserów tego trunku, który skłonił specjalistów do sklasyfikowania whisky w różne typy ze względu na ich dwanaście cech smaku. W ten sposób uzyskaliśmy typy whisky w liczbie ok 10 rodzajów. Poznanie ich i znajomość różnic z pewnością ułatwią wybór odpowiedniej marki.



Dodajmy na wstępie, że klasyfikacja ta dotyczy whisky słodowych. W 10 grupach znalazło się kilkadziesiąt marek. Istnienie kilku w jednej grupie oznacza, że wszystkie wymienione whisky osiągnęły te same wyniki pod względem 12 cech smakowych. Omówiony system i grupy, które za chwilę wymienię jest bardzo dokładny i rzetelny. Klasyfikację uznały bowiem nie tylko gorzelnie, ale również inni eksperci branżowi.

Na skraju znalazły się whisky słodowa o wyraźnym smaku sherry oraz whisky mocno torfowa. Wśród grup znajdziemy również trunki o lekkim posmaku sherry, bądź lekkim posmaku torfu, a także mało treściwe, kwiatowe i słodowe. Co kryje się pod tymi nazwami, co oznaczają one dla konsumenta?

Whisky rodzaje przedstawiają się następująco:
Grupa A - kwalifikację otwierają whisky o wyraźnym posmaku sherry, są one jednak również pełno treściwe, półsłodkie. Daje się wyczuć posmak korzenny, owocowy i orzechowy. Do grupy A zaliczają się m.in. takie whisky jak: Balmenach, DAlmore, Giedronach czy Macallan.

Grupa B – to kategoria whisky średnio treściwych, półsłodkich, z wyczuwalnymi nutami orzechowymi, słodowymi, kwiatowymi i miodowymi. Taki smak możemy odnaleźć w Aberfeldy, Ben Navis, Longmorn czy Scapa.

Grupa C – w tej grupie pojawiają się nuty korzenne, smak jest średnio treściwy, półsłodki. Tak jak w przypadku powyższej grupy daje się wyczuć smaki owocowe, kwiatowe i miodowe. Grupa C, to m.in. whiskey Balvenie, Dalwhinnie, Linkwood czy Royal Brackla.

Grupa D – to grupa dla miłośników whisky lekkich, półsłodskich, w ogóle nietorfowych, bądź posiadających jedynie mały, torfowy posmak. W grupie tej odnajdziemy marki: Aultmore, Cardhu, Glen Grant, Speyside czy Tobermory.

Grupa E - smak lekki, półsłodki, mało torfowy, o posmaku kwiatowym, orzechowym i owocowym. Reprezentują go: Braeval, Caperdonich, Glenkinchie, Tomintoul.

Grupa F – to smak średnio treściwy, półsłodki, mało torfowy, z wyraźna nutą słodową i sherry. Do tego daje się wyczuć posmak korzenny i miodowy. Sklasyfikowano tu m.in.: Ardmore, Glenrothes, Tomatin, Tormore czy Tullibardine.

Grupa G – średnio treściwy i kwiatowy, taki jest w głównej mierze smak whisky z tej kategorii. Smak półsłodki i mało torfowy. Zaliczamy do nich: Glenfiddich, Miltonduff czy Speyburn.

Grupa H – tu pojawia się posmak dymny, daje się wyczuć nuty owocowe, korzenne, kwiatowe i orzechowe. Whisky średnio treściwa i półsłodka. To m.in.: Glen Garioch, Oban, Strathmill czy Teaninich.

Grupa I – wytrawny smak, z wyraźną nutą korzenną i dymną. Do tego nuty kwiatowe, orzechowe i miodowe. Odnajdziemy je w takich markach jak: Bowmore, Glen Scotia czy Springbank.

Grupa J - ostatnią grupę whiskey zamykają gatunki mocno torfowe, medyczne, wytrawne i pełno treściwe. Daje się tu wyczuć nuty tytoniowe, gryzące. Dla miłośników tego rodzaju smaków idealnie sprawdzą się: Ardbeg, Laphroaig czy Talisker.

Whisky rodzaje i typy whisky komentarze opinie

  • - niezalogowany 2012-07-08 21:45:22

    huj

Dodajesz jako: Zaloguj się